Dođite po besplatnu neopranu vunu krčke pramenke na Treskavcu

  Dođite po besplatnu neopranu vunu krčke pramenke na Treskavcu

  Prilika na pretovarnoj stanici Treskavac i u OŽUJKU – dođite po besplatnu netretiranu krčku vunu!

  Poljoprivredna zadruga Otok Krk mora što prije očistiti zalihe vune od prošle godine kako bi se pripremila za novu sezonu prikupljanja krčke vune. Nudimo oko tonu sirove vune za uporabu u vrtlarstvu, maslinarstvu, vinogradarstvu ili građevini.

  Netretirana „masna“ vuna izvorne krčke pasmine ovce – pramenke – prepuna je hranjivih tvari, štiti od isušivanja tla, sprječava rast korova, pomaže rast biljaka i poboljšava plodnost tla.

  20210325 115316

  Kao malč, dobro prekriva gredicu i učinkovito umanjuje evaporaciju i eroziju. Osigurava povoljnu strukturu tla te sprečava stvaranje pokorice. 10 kg vune je dovoljno za prekriti cca 2m2 debljinom od 10 cm.

  Sirova i nečista vuna bogata je hranjivim tvarima (ugljik, dušik, sumpor) koje postupno otpušta u tlo, a biljka ih koristi za svoj rast. Vunena vlakna pod utjecajem vode prozračuju tlo i tako povoljno djeluju na razvoj korijena. Ima i svojstvo zadržavanja vode što sprečava isušivanje tla.

  Vuna je i dobar izolator – umanjuje temperaturne oscilacije u površinskom sloju tla ili može koristit kao toplinska izolacija u građevini.

  Vuna se može jedino preuzeti na sabiralištu - pretovarna stanica Treskavac, Krk.

  Ponuda traje do kraja mjeseca! Molimo Vas da proširite ovu obavijest kako biste nam pomogli.

  Pišite nam na ili nazovite na 091/603-0283 za dogovor oko preuzimanja.

  Kako koristiti vunu u vrtu za malčiranje pogledajte u našem animiranom filmu ili nam slobodno nazovite! Hvala!