Uspješno proveden natječaj za mjere zaštite stada za Malinsku-Dubašnicu

  Uspješno proveden natječaj za mjere zaštite stada za Malinsku-Dubašnicu

  Uspješno je završen natječaj za sufinanciranje zaštitnih ograda za ovčare Općine Malinska - Dubašnica u suradnji s Lovačkim društvom "Orebica" Krk i PZ Otok Krk.

   

  U prosincu prošle godine, Lovna jedinica "Zec" Malinska LD "Orebica" Krk, organizirala je "Javni natječaj za sufinanciranje žičanih ograda za zaštitu i čuvanje ovaca i janjaca od divljači", za stočare prijavljene na području Općine Malinska-Dubašnica.

  Natječajem se sufinancirala nabavka materijala za izradu žičanih ograda (armaturnih žica) za zaštitu ovaca od napada alohtone divljači - ponajviše čaglja, ali i divljih svinja te lisica.

  Važno je napomenuti da se natječajem sufinanciraju ograde za izradu manjih mjesta za čuvanje ovaca od divljači tijekom noći. Kod ograđivanja velikih površina, ako divljač pronađe način za ulazak u ograđeni prostor (npr. preskakivanjem ograde ili pri oštećenju iste), on postaje lovno područje gdje divljač ima dovoljno prostora da odvoji slabije ovce i janjad od stada i ubije ih. U malim ograđenim prostorima, divljač je skoro nemoguće izdvojiti ovcu od zaštitne spone stada. To je slučaj i za čagljeve koji često love sami.

  Na natječaj se javilo šest ovčara koji su zadovoljili zahtjeve natječaja. Dvoje prijavitelja dobili su povrat dijela uloženih financijskih sredstva za ranije nabavljenu žicu, a ostali mrežu i šipke za izradu žičanih ograda, uključujući i prijevoz do mjesta preuzimanja. Korisnici s kojima je sklopljen ugovor dužni su 01.03. postavit ograde za zaštitu stada od divljači.

  IMG 2731

  Prema prvim informacijama, od izrade ograda, zabilježena je samo jedna šteta na dva janjaca i to po danu, dok je lani u ovo vrijeme bio velik broj šteta na svim stadima.

  Nastavit ćemo monitorirati količinu napada divljači i učinkovitost mjera na području Općine Malinska-Dubašnica u suradnji s LD Orebica. Prilikom vlažnih dijelova godine, u ograđenim mjestima se stvara blato ukoliko se pravilno ne održavaju, pa može doći do bolesti ovčje šepavosti. U suradnji s uzgajivačima ovaca, radit ćemo na edukaciji i poticanju mjera za suzbijanju infektivnih bolesti. Jasno nam je da ove mjere zahtijevaju dodatni angažman ovčara kako bi spasili svoja stada.

  Natječaj je proveden u suradnji s Općinom Malinska-Dubašnica i PZ Otok Krk. Ovo je prvi natječaj za stočare koji provodi lovačko društvo na otoku Krku. Zadovoljni smo da je ova suradnja pomogla ovčarima da mogu pokriti dio velikih troškova zaštite stada od učestalih napada čagljeva kakvi se u zadnjim godinama bilježe na cijelom Krku.

  IMG 2803

  Vrlo je važno da su i Općina i LD-a uvidjele važnost davanja podrške ovčarstvu kao sastavnom dijelu otočnog identiteta. Nadamo se da će daljnji monitoring sufinanciranih mjera pokazati značajno poboljšanje preživljavanja ovaca s ciljem širenja područja budućih natječaja i na druge dijelove otoka.

  Maksimalni iznos sufinaciranja svakom pojedinom prijavitelju iznosi dvije trećine od ukupno potrebnih sredstava. Ovim natječajem bilo je dostupno 6.000,00 eura za nabavku, odnosno sufinaciranje, armaturnih ograda za zaštitu i čuvanje ovaca i janjaca.