Natura Consulting

  plantaza-no-1
  E-mail

  Trgovačko društvo Natura Consulting d.o.o iz Punta registrirano je za uzgoj, preradu te distribuciju ljekovitog i aromatskog bilja.

  Nalazimo se u općini Omišalj na otoku Krku (pokraj aerodroma) na poljoprivrednom zemljištu od 80,000 m2 potpuno ekološki uzgajamo 360,000 sadnica smilja (lat. Helichrysum italicum, eng. Immortelle). Kao ekološki uzgajivači posjedujemo certifikat ekološke proizvodnje. Uz samu plantažu imamo vlastitu destileriju u kojoj termički obrađujemo (vodenom parom) zelenu masu smilja gdje dobivamo eterično ulje smilja i hidrolat (mirisna vodica). Naši proizvodi (eterično ulje smilja i hidrolat) uvršteni su u popis otočnih proizvoda otoka Krka za koju posjedujemo markicu Hrvatski otočni proizvod.

  Smilje se upotrebljava u parfumskoj, farmaceutskoj te kozmetičkoj industriji. Smilje je poznato još od doba Grka a svoj procvat doživjelo je u novije doba kada se došlo do spoznaje da ulje smilja ima ant-age učinak (“ulje smilja briše bore s lica”). Smilje se bere dva puta godišnje, u srpnju i studenom, te se kao takvo mora u roku od 24 sata izdestilirati. Bere sa isključivo u najtoplije doba dana kada je stabljika i cvijet prepuna supstance (ulje) kojom se biljka štiti od topline i suše. Za 1 litru eteričnog ulja smilja potrebno je oko 600 kilograma zelene mase.

  Interesantna je podatak da se sa vrha plantaže prostire pogled na kanal između kopna i otoka Krka na kojemu se je odvijala povijesna bitka između Cezara i Pompeja. Pobijeđeni Cezarovi vojnici, izolirani na poluotoku Bejavec sagradili su splavi od bačava kako bi se domogli kopna. Smatra se da su im te bačve radili naklonjeni mjesni Liburni. O tom događaju postoji prvi povijesni trag u svijetu gdje se spominje bačva kao sredstvo ambalaže i to u Lukanovom epu Farzalije 49. godine.

  U ljetnim mjesecima vrata turistima su otvorena svakim danom od 10:00 do 19:00 sati a najavu je potrebno izvršiti na mob: 00385 91 510 15 90