Promocija održivog „slow-food“ turizma u dunavskoj regiji te, ujedno, poboljšanje zapošljivosti i primanja ranjivih skupina (mladi, stariji, invalidi, otočni ovčari).
INTERREG PROGRAMME DANUBE REGION PROJECT SReST
Naziv projekta: Socially Responsible Slow Food Tourism in the Danube Region (SReST)
Šifra projekta: DRP0200445
Nositelj projekta: Občina Postojna (Slovenija)
Projektni partneri: Poljoprivredna zadruga Otok Krk, Hrvatska; Ekonomická univerzita v Bratislave, Slovačka; Nativa, Inštitut za trajnostno rast, Slovenija; Komunalno društvo Dubašnica, Hrvatska; Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata, Mađarska; Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, Bosna i Hercegovina; Turistička organizacija regije Zapadna Srbija, Srbija; Udruženje gradjana “Vedrina Polimlja”, Srbija; Nevladino udruženje Kisele vode, Crna Gora
Pridruženi partneri:
Tema projekta: Turizam; Agrobioraznolikost; Kulturna baština
Ukupna vrijednost projekta: 1.540.470,00 EUR
Izvor sufinanciranja: Europski fond za regionalni razvoj, program: Europska teritorijalna suradnja - Program transnacionalne suradnje INTERREG V-B Dunav
Iznos sufinanciranja: 1.232.376,00 EUR
Razdoblje provedbe projekta: 1.1.2024. – 1.7.2026. (30 mjeseci)
Projektni cilj:
Glavni cilj SReST projekta je promocija održivog „slow-food“ turizma u dunavskoj regiji te, ujedno, poboljšanje zapošljivosti i primanja ranjivih skupina (mladi, stariji, invalidi, otočni ovčari). Do ovog cilja doći će se pružanjem rješenja temeljenih na alternativnim i konkurentnim turističkim itinerarima koji omogućuju valorizaciju lokalne poljoprivredne bioraznolikosti i gastronomske baštine te pravednu raspodjelu nastalih vrijednosti na dobrobit lokalne zajednice.
Službena web stranica projekta (USKORO)
Linkedin stranica projekta: (2) Interreg SReST: Overview | LinkedIn
Projektni rezultati i novosti:
O projektu:
SReST projekt želi promicati i razvijati socioekonomski razvoj temeljen na očuvanju poljoprivredne bioraznolikosti Podunavlja, razvoju kulture i održivog „slow food“ turizma te jačanju otpornosti lokalnih zajednica na klimatske promjene. PZ Otok Krk sudjeluje, zajedno s KD Dubašnica, kao projektni partner koji će raditi na području otoka Krka.
Nematerijalna kulturna i prirodna baština dunavske poljoprivredne bioraznolikosti i njegove gastronomije ugrožena je zbog neodrživog načina poljoprivrede i utjecaja masovnog turizma. Gubitak naslijeđa poljoprivredne bioraznolikosti znači nepovratni gubitak bogatstva hrane i poljoprivrednih resursa o kojem su ovisile generacije lokalnog stanovništva. Ovaj problem također ograničava naše buduće mogućnosti prilagodbe na klimatske promjene, bolesti i pojavu štetnika te čini našu hranu manje ukusnom, manje hranjivom i manje zanimljivom.
Kako bi se suočili s ovim zajedničkim izazovom, kroz SReST projekt ćemo ponuditi inovativna rješenja za dunavsku regiju vrednovanjem lokalne poljoprivredne bioraznolikosti i prehrambenog naslijeđa na društveno odgovoran način. Na taj način projekt pomažemo jačanju lokalnih poljoprivrednih lanaca vrijednosti, a u isto vrijeme čuvamo prirodu i kulturnu raznolikost. Projekt promiče održivi turizam kao način zaštite agro-ekološke baštine te uključuje ranjive skupine (mlade, starije osobe, osobe s invaliditetom, otočne poljoprivrednike, migrante) u ruralnim i prigradskim dijelovima Podunavlja.
U suradnji s drugim projektnim partnerima i lokalnom zajednicom, PZ Otok Krk će testirati zajednička rješenja za poboljšanje socio-ekonomskog razvoja kroz promicanje novih, konkuretnih turističkih proizvoda i slow food turističkih itinerara utemeljenih na agrobioraznolikost i lokalnom naslijeđu otoka Krka.
PZ Otok Krk će ovim projektom promovirati autentične lokalne proizvode izgrađene na tradiciji, ali i na interpretaciji bogate otočne kulture. Kako je Zadruga prepoznata po razvoju lokalnih lanaca vrijednosti za korištenje ovčje vune, predviđena rješenja i aktivnosti se zasnivaju na valorizaciji otočnog ovčarstva. Osim korištenja vune u tekstilnoj industriji, Zadruga promiče i njenu upotrebu u ekološkoj poljoprivredi (vrtlarstvu, vinogradarstvu, maslinarstvu i dr.) za očuvanje lokalnih sorti. Zadruga nastoji bolje iskoristiti lokalne poljoprivredne nusproizvode na principima kružnog gospodarstva i stvoriti veću otpornost i bolje prihode za otočne poljoprivrednike.
Osim vune, naše aktivnosti uključiti će i stare sorte povrća s Krka koje ćemo pokušati otrgnuti zaboravu te povećanje transparentnosti podrijetla janjetine u ugostiteljskog ponudi otoka.
Kontakt:
Projekt je odobren iz programa Interreg Danube Region (Program za Dunavsku regiju) i sufinanciran sredstvima Europske Unije.