Sudjelovali smo na Festivalu održivosti 2023. u Rijeci

  Sudjelovali smo na Festivalu održivosti 2023. u Rijeci

  U subotu smo sudjelovali na Festivalu održivosti u Parku Vladimira Nazora u Rijeci. Uživali smo u suncu, domaćim kolačima, društvu i glazbi, a sve zahvaljujući predanom radu organizatora i volontera.

  Festival održivosti već više godina privlači mlađe i starije posjetitelje: među njima ima ljubitelja vrtlarstva, uzgajivača povrća, ljekovitog bilja, kuhanja, arhitekture, pletenja i prirode u gradu. Tako je i ove godine raskošan park bio kulisa za entuzijaste lokalne prirode i održivosti. Među njima bila je i priča o održivim vlaknima – ovčjoj vuni Poljoprivredne zadruge Otok Krk.

  U zadnje vrijeme je porasla svijest o važnosti održivog razvoja kroz očuvanje prirode i drago nam je da su posjetitelji pokazali iskreni interes za teme prezentirane na festivalu.

  Ujutro smo održali predavanje o vrijednosti vune kao korisnog materijala. Posjetitelji su čuli kako je vuna od otpada i ekološkog problema može opet postati korisni proizvod u modernom životu. Predstavili smo i svoj rad s ovčarima i lokalnim vlastima na otoku Krku, gdje vodimo sabiralište vune lokalne pasmine krčke ovce.  

  Danas se vuna koristi na mnogo kreativnih načina, što govori koliko je izdržljiv i svestran ovaj tradicijski materijal. Usprkos otežanoj regulatornoj situaciji, našla je uporabu u poljoprivredi, građevinarstvu, izradi tekstila i cipela, sanitarnih proizvoda i drugdje.

  Na štandu smo za posjetitelje predstavili proizvode od vune koje Zadruge prodaje. Razveselio nas je interes, kao i pohvale ljudi za naš rad. Dosad se mnogi od njih nisu susreli sa sličnim rješenjima.

  Bila nam je čast biti u blizini gospođe Doris Janković, poznatoj po kućnoj izradi unikatnih vunenih ukrasa i modnih dodataka uz pomoć kolovrata. S druge strane našeg štanda bila je gđa Zlata Nanić sa svojim starim sortama sjemenja. Nadamo se da će joj naši peleti od ovčje vune poslužiti za još bolji uzgoj povrća.

  Hvala još jednom organizatorima i volonterima na nesebičnom radu. Nadamo se da ćemo se dogodine vidjeti u većem broju!

   


  Poljoprivredna zadruga Otok Krk

  Trg bana Josipa Jelačića 5 - 51500 - Krk

     +385 91 603 0283

    

  © 2022. znaor.com