Dvodnevna uvodna konferencija (Kick-off) EU projekta "LIFE SUPport"

  Dvodnevna uvodna konferencija (Kick-off) EU projekta "LIFE SUPport"

  U četvrtak, 6. srpnja u Rijeci i na Krku, a u petak, 7. srpnja na Cresu, sudjelovali smo u predstavljanju novog europskog projekta "LIFE SUPport" na kojem sudjelujemo kao partneri. 

   

  Projekt LIFE SUPport za cilj ima poboljšati uvjete za razmnožavanje i preživljavanje posljednje preostale populacije bjeloglavih supova (Gyps fulvus) u Hrvatskoj, koja se nalazi na kvarnerskim otocima. Rješavanjem najvažnijih prijetnji na gnjezdilištima, održat će se trenutna populacija od 110-130 parova, a vrlo vjerojatno i povećati brojnost. Najvažnije prijetnje na koje cilja ovaj projekt su uznemiravanje prilikom gniježđenja, nedostatak hrane, trovanje mamcima i strujni udar.

  S partnerima i pod vodstvom Udruge BIOM kao voditelja projekta, održali smo uvodno predstavljanje budućih aktivnosti za medije i ključne dionike. Nakon izjava za medije u četvrtak ujutro u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta u Rijeci, popodne smo rezervirali za raspravu i druženje s dionicima u Galeriji Zvonimir u Baški na Krku.
   
  U petak smo ponovno prezentirali projekt u Centru za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove u Belom na Cresu. Više smo čuli o iskustvima creskih ovčara u zaštiti stada od divljih svinja i što se na otoku radilo po pitanju elektrokucije (stradavanja od udara struje na električnim stupovima).
   
  Zahvaljujući odličnom odazivu naših ovčara, događaj je obilježila raznolikost perspektiva i živost diskusije. Ovčari su opet upozorili prisutne na izazove u sektoru ovčarstva i posljedice zamiranja ovčarstva za bioraznolikost i krajobraz otoka. Posebno nas veseli institucionalna podrška državne razine, izuzetno bitna u pronalaženju rješenja na zajedničke izazove otočnog ovčarstva i razumijevanje zakonskih prepreka i nelogičnosti s kojima se ovčari susreću u svojim naporima da osiguraju sigurne pašnjaka za svoja stada.
   
  Kako je bila atmosfera i tko je sudjelovao na uvodnoj konferenciji za medije i dionike pogledajte i u videu na našem YouTube kanalu.
   
   
  Naša zadruga ima važnu ulogu u projektnim aktivnostima koje se odnose na ulogu ovčarstva kao glavnog izvora hrane za supove u divljini. Za očuvanje supova i poticanje tradicionalnih oblika stočarstva, u centru naših aktivnosti je suradnja s lokalnim uzgajivačima ovaca. Zbog velikih šteta koje stadima nanose čagljevi i divlje svinje, mnogi ovčari odustaju od uzgoja. Razmjenom iskustva i pronalaženjem efikasnih načina za zaštitu stada to se želi smanjiti. Zaštita ovaca smanjit će i mogućnost ilegalnog trovanja supova zbog postavljanja otrovnih mamaca za predatore.
   
  Broj ovaca na Kvarneru se tijekom zadnjih desetljeća značajno smanjio. Nedostatak hrane u prirodi danas se kompenzira hranilištima za supove, pa se i kroz ovaj projekt nastoji povećati dostupnost i količina hrane. Izgradit će se novo hranilište na Krku kako bi se zadovoljile sadašnje potrebe populacije supova.
   
  Partnerstvo projekta LIFE SUPport čine Udruga BIOM kao vodeći partner te Javna ustanova “Priroda” koja vodi Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli, Poljoprivredna zadruga “Otok Krk”, HEP-ODS i The Vulture Conservation Foundation kao partneri. Pridruženi partner je Uprava za zaštitu prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.
   
  Vrijednost projekta je 2.159.598 eura, od čega se 60% financira iz programa LIFE Europske unije, a projekt će se provoditi do prosinca 2027. godine. Dio sufinanciranja osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
   
  Ovim putem se zahvaljujemo svim sudionicima i partnerima koji su svojim iskustvima obogatili događaje u Rijeci, Baški i Belom.
   
   

  Poljoprivredna zadruga Otok Krk

  Trg bana Josipa Jelačića 5 - 51500 - Krk

     +385 91 603 0283

    

  © 2022. znaor.com