U subotu 16.09. sudjelovali smo na prvom izdanju gastronomskog eventa "Dubašljanska gaštronomija" u Malinskoj. Iznimno zadovoljni organizacijom eventa i interesom za naš "štand" i proizvode, nadamo se da smo obogatili manifestaciju unikatnim krčkim proizvodima.
Kulinarska manifestacija "Dubašljanska gaštronomiji - grišnomu fra Karlu u čast" na orignalni način je spojila ljubitelje kulinarstva i lokalne kulturne i prirodne baštine. Inspiracija za manifestaciju se krije u knjižici dr. sc. Branka Fučića “Gaštronomija grišnoga fra Karla z Dubašnice” iz 1996. godine. Recepte iz knjižice Branka Fučića interpretirao je i pripremio je poznati chef Marin Pleše iz Hotela Rova, priuštivši posjetiteljima zaboravljene mirise i okuse bogate lokalne gastronomske baštine.
Uz degustaciji jela, Poljoprivredna zadruga Otok Krk predstavila je brojnim posjetiteljima autohtone proizvode lokalnih proizvođača s Krka - vunu krčke pramenke i vrhunsko maslinovo ulje sa OPG Oklad.
Vuna je sakupljena na Krku kroz 2022. godinu te prerađena u suradnji s poduzećem Soven d.o.o, Slovenija u limitiranu kolekciju od pređe krčke ovce (tzv. krčke pramenke). Pređa je prirodne boje ovčjeg runa, a proizvedena je i bez korištenja štetnih kemikalija. Vuna je posebno ugodna za ruke pletilja zbog visokog udjela lanolina.
Donijeli smo i filceve za krojenje, vuneni filc za malčiranje, početni paket za suho filcanje, početni paket za mokro filcanje, obojene pređe i pelete od vune.
Danas se vuna koristi na mnogo kreativnih načina, što govori koliko je izdržljiv i svestran ovaj tradicijski materijal. Krča vuna tako je našla uporabu u poljoprivredi, građevinarstvu, izradi pređe za pletenje i vune za filcanje.
Razveselio nas je interes ljudi za krčku vunu, pogotovo stranih turista koji bi voljeli vidjeti i veću ponudu autohtonih vunenih proizvoda.
Hvala još jednom svim posjetiteljima, organizatorima i Interpretacijskom centru maritimne baštine DUBoak-u na interesu i veseloj atmosferi. Nadamo se da ćemo se dogodine ponovno vidjeti uz novu, zanimljivu ponudu!
Autori fotografija: Borut Brozović, Studio B i PZ Otok Krk
https://pz-otok-krk.hr/novosti/42-sudjelovali-smo-na-dubasljanskoj-gastronomiji-malinska#sigProIdbe28edc4d5